Recreatief toeren met e-bike of hybride
Wij zijn er voor de routerijders
Ben je ook zo'n ‘routerijder’ die bij een aangename temperatuur en lekker zonnetje op de (hybride) fiets of e-bike springt voor een heerlijke tocht met vrienden, familie of gewoon lekker alleen? Dan geven wij je graag wat tips over fietsaccessoires waarmee je gemakkelijk je lunch kunt meenemen, de weg nooit meer kwijt raakt en je fiets veilig te kunnen stallen tijdens je koffie met appelgebak.
Een fiets voor fietsavonturen
Maar eerst: wat is een hybride fiets nou eigenlijk? Een hybride fiets, ook wel toerfiets genoemd, is een kruising tussen een stadsfiets en een sportfiets. De hybride fiets heeft meerdere voordelen:
Een comfortabele, iets naar voren gebogen zit, zodat je meer kracht kunt zetten en minder last hebt van tegenwind.
Ideaal voor langere tochten en fietsvakanties door minder gewicht, dunnere banden en meer versnellingen.
Ook geschikt voor kortere ritten in de stad.
Hybrides en e-bikes hebben in ieder geval één ding gemeen: ze zijn beide geschikt voor langere recreatieve ritten én korte ritten door de stad. Als je een e-bike zoekt voor langere afstanden, dan bieden de middenmotor en achterwielmotor de meeste voordelen. Deze motoren zijn door de motorkracht (aangegeven in Nm) en stabiliteit ook geschikt voor heuvelachtige gebieden. Je denkt misschien “wat jammer, ik woon niet in een heuvelachtig gebied”. Met een fietsendrager kun je met de auto zo op weg naar nieuwe (heuvelachtige?) plekken om toffe fietsroutes te ontdekken.
Ga je erop uit? dan hebben we nog genoeg benodigdheden om je rit zo comfortabel, handig of verrassend mogelijk te maken. We hebben al deze handige hulpjes voor je bij elkaar gezet in de Topselectie er-op-uit.
Goed (tweede) slot helaas noodzakelijk
Iets anders wat e-bikes en hybrides helaas ook gemeen hebben, is dat ze vanwege hun waarde heel geliefd zijn bij dieven. Om te zorgen dat je fiets na de lunch nog steeds in het rek staat, is het slim om zowel te gaan voor een ART2-goedgekeurd tweede slot als een diefstalverzekering. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar wordt je fiets, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch gestolen, dan is het fijn als deze verzekerd is. Daarvoor heeft Bike Totaal samen met ENRA een passende fietsverzekering ontwikkeld.
Wil je zeker weten dat je je de komende 5 jaar geen zorgen hoeft te maken over accu, motor en display? Lees dan over ons 5 jaar garantiepakket.
Alles mee met de fietstassen van Ortlieb
Bij langere recreatieve ritten zijn fietstassen erg handig. Stel je eens voor: ’s ochtends als je begint met je fietsrit is het een koele 10 graden, maar ’s middags schijnt de zon en stijgt de temperatuur naar 17 graden. Waar laat je dan je jas? En hoe neem je je thermoskan of lunch mee? Precies! In een stevige, waterdichte fietstas. Want wat Moeder Natuur daarna doet weten we natuurlijk nooit!
Het neusje van de zalm onder de fietstassen is de Ortlieb collectie. Deze tassen zijn ruim, gemakkelijk te plaatsen en te demonteren en waterdicht. Zeer geschikt dus voor recreatieve ritten met je hybride of e-bike. Jouw Bike Totaal fietsspecialist helpt je graag met het uitzoeken van de perfecte fietstassen voor jouw ritten.
Tip: koop een zadeltas bij je hybride fiets, dan kan er gemakkelijk een reserveband of reparatieset mee. Zo strand je niet met een lekke band bij ritten ver van huis. Heb je de e-bike mee? Overweeg dan een fietscomputer. Die vindt zo een fietsenmaker in de buurt!
Zadelpijn is verleden tijd
Tijdens een fietstocht is bijna niets zo vervelend als zadelpijn. En vergis je niet: veel fietsers hebben hier last van. Soms zelfs zo erg dat ze het fietsen voorgoed voor gezien houden. Dat is niet nodig. De pijn kan komen door bijvoorbeeld een te smal, te breed, te zacht of te hard zadel. Door het 'verkeerde' zadel (of een verkeerde zadelstand) worden zenuwen en pezen rondom de zitbotjes afgekneld. Dit zorgt voor een zeurende pijn. Gelukkig kan de Bike Totaal vakman u helpen om met een zadelmeting het perfecte zadel te vinden.
Versnellingsnaaf of derailleur?
Versnellingen zijn onmisbaar op een fiets als je langere ritten wilt maken. Maar wil je er veel of heel veel? En hoe werkt dat eigenlijk, zo’n versnellingssysteem?
Een stadsfiets heeft een versnellingsnaaf. Dit is een schakelsysteem met meestal maximaal 8 versnellingen voor korte of wat vlakkere ritten. Het systeem weegt redelijk veel, maar is vrijwel onderhoudsvrij door de gesloten naaf.
Als je meer versnellingen wilt om langere afstanden of in de heuvels te fietsen, dan kun je het beste kiezen voor een hybride fiets. Een hybride heeft meestal een derailleur en vaak 21 tot 30 versnellingen. Zeker voor langere fietstochten en heuvelachtig gebied geeft dat veel comfort. Daarnaast is een derailleur een stuk lichter dan een naafversnelling. De derailleur vergt wel meer (schoonmaak)onderhoud. De ketting en tandwielen zijn namelijk onbeschermd en daardoor dus gevoeliger voor vuil en weersinvloeden. Breng je hybride fiets daarom tijdig langs voor een servicebeurt bij je Bike Totaal winkel en volg tussendoor de stappen op onze onderhoudspagina.