Fiets keuzehulp "Welke fiets past bij mij?"

"Welke (elektrische) fiets past bij mij?" Een terechte vraag, want je nieuwe fiets kiezen kan behoorlijk verwarrend zijn! Denk aan al die mooie merkfietsen, modellen, soorten, typen, kleuren, functies en meer. Laat de keuzestress maar van je afglijden: met deze fiets keuzehulp gaan we alle type fietsen af.

E-bikes: Lang leve trapondersteuning

Ligt jouw bestemming regelmatig verder weg dan 15 kilometer? Dan is een elektrische fiets het perfecte alternatief voor een onnodige autorit. Bewegen en buiten zijn kan je immers alleen maar goed doen! Let wel goed op, want er zijn veel verschillende soorten e-bikes.

12 tips waar je op kunt letten bij het kopen van je nieuwe e-bike:

  1. Oriënteer je op eigenschappen die bij je passen: denk aan gebruik, locatie en afstand.

  2. Motor en aandrijving: kies motor op basis van behoeften en budget.

  3. Motorkracht: Houd 40 Nm aan voor stadsritten en 60 Nm voor heuvelachtige gebieden.

  4. Motorlocatie: verschillende locaties met elk hun eigen voor- en nadelen: voorwielmotor, middenmotor, achterwielmotor

  5. Aandrijving: aandrijfriem (of belt) is stil, schoon en duurzaam en de ketting goedkoper.

  6. Denk aan actieradius en accugrootte.

  7. Actieradius: afstand met volle accu, beïnvloed door accu, weer en terrein.

  8. Grootte van de accu: kies wattuur (kWh) op basis van hoe ver je wil kunnen fietsen.

  9. Kies je frame op basis van gebruik en juiste framemaat.

  10. Ondersteuning: kies rijprogramma en versnellingen die bij je passen.

  11. Remmen: kies tussen schijfremmen, velgremmen en rollerbrakes.

  12. Lees hier meer informatie waar je op moeten letten bij elektrische fietsen: E-bike aankoopgids .


Verdiep je eens in de service bij jou om de hoek. Zo fiets je veilig en zeker.

Stadsfietsen: Tussen de stad geluidsgolven

Fiets gemakkelijk van je huis naar de stad, het park, de supermarkt of naar je vriend(inn)en met een stadsfiets. Alles binnen ongeveer 15 kilometer is er goed mee te doen!

Omdat er geen elektrische trapondersteuning aanwezig is en er vaak ook geen versnellingen zijn, is de stadsfiets niet onderhoudsgevoelig. Hoe je dit gemak kunt vergroten is een stadsfiets met een dichte kettingkast uit te kiezen. 

Ben je op zoek naar een fiets voor toegankelijke fietsritten naar je bestemming? Kijk dan eens naar ons ruime aanbod stadsfietsen en de accessoires die jouw fietsritjes leuker en gemakkelijker maken! 

Bakfietsen: Bakken vol ruimte

Neem je vaak meer dan alleen jezelf mee op de fiets? Laat je dan eens verrassen door de elektrische bakfiets. Let bij je aankoop van dit handige voertuig op de stuureigenschappen, het laadvermogen en de omvang - dit kan verschillen per model. Maar voor vrijwel iedere elektrische bakfiets geldt hetzelfde: het aantal kiddo's maakt niets uit, dankzij de elektrische trapondersteuning! 

Zolang je maar zorgt voor de juiste accessoires voor jouzelf en je kind(eren). Denk aan fietshelmen, kinderfietshelmen of fietsbrillen die fel zonlicht tegenhoudt. Voor vragen over fietshelmen adviseren we je de blog over veilige fietshelmen te lezen. Zo ga je altijd met een gerust hart op pad met je kind(eren) in de bakfiets.

Extra tip: Kies bewust tussen de twee verschillende stuursystemen: de stuurstang of het kabelstuur. Met het kabelstuur ervaar je net wat meer wendbaarheid en ga je strakker door de bocht dan met een stuurstang, die jouw bewegingen directer maakt. Maak dus eerst een proefrit om écht optimaal te genieten van jouw nieuwe bakfiets.

Nog meer genieten van je aankoop? Lees dan meer over onze service op elektrische bakfietsen.

Ben jij ook een bezige bij - of misschien zelfs een duizendpoot? Geen punt met deze bakfietsen!





























































Speed pedelecs: Sneller dan het licht

Waar een traditionele elektrische fiets met 25 kilometer per uur fietst, zweeft een speed pedelec er gemakkelijk langs met een snelheid van wel 45 kilometer per uur. Dit type fiets is om deze reden dan ook wettelijk te vergelijken met een bromfiets en wordt ook wel speedbike genoemd.

Naast de snelheid is ook de zijspiegel en een helmplicht typerend aan de speed pedelec. Dit om de veiligheid van jou en jouw omgeving te waarborgen, terwijl jij moeiteloos en vliegensvlug naar je bestemming fietst.

Ben je helemaal klaar met de file's en parkeerproblemen of wil je bijdragen aan een schonere omgeving? Dan is de speed pedelec dus een perfect alternatief voor onnodige autoritten van wel 30 tot 50 km!

Sportfietsen: Sporten in de buitenlucht

Hou jij van bewegen en doe je dat het liefst in een mooie natuurlijke omgeving? Dan is fietsen op sportief niveau iets voor jou! Neem bijvoorbeeld de toerfiets (ook wel trekking fiets genoemd) waar je gemakkelijk zo veel kilometers mee maakt als je wilt én al je benodigdheden mee kan nemen. Bidonhoudersfietstassenstuurtassen en voortassen voor naast je wielen... Met de toerfiets en handige accessoires leg je zo vakantietripjes af!

Een ander type sportfiets is de hybride fiets. Ook wel te omschrijven als een cross-over van een stadsfiets en mountainbike of racefiets, en dus perfect voor lange afstand ritten. Je zit wat meer voorover dan op een stadsfiets, maar comfortabel genoeg om kilometers door te fietsen. 

Meestal heeft de hybride fiets een derailleur, zodat tegenwind in de polder of een heuvel op de Utrechtse Heuvelrug je niet tegen hoeven te houden. Als je vaker kiest voor langere tochten is een elektrische hybride fiets dus ook een aantrekkelijke optie voor jou.

Mountainbike: Speelfiets voor volwassenen

Ga jij een avontuur niet uit de weg? Steek je handen dan maar uit de mouwen, want met de mountainbike overwin je hobbelige paden, steile hellingen en kombochten zo hard als je durft! Je focus is constant nodig op de track zelf, waardoor de wereld daarbuiten even helemaal weg is. Heerlijk toch?

Welke mountainbike bij jou past is afhankelijk van veel factoren. Begin je net of ben je al een ervaren crack? Ga je naar de prachtige Amerongse berg of de zwaardere beproevingen in de Dolomieten? Wil je een hardtail, full suspension (verend frame) of iets daar tussenin? En dit heeft natuurlijk ook alles te maken met het budget dat je voor je mountainbike wil besteden. Fiets eens door ons aanbod heen van mountainbikes en tips over het onderhoud, en start het avontuur!

Hier alvast een tip: zorg als je gaat mountainbiken voor een goede helm.

Racefietsen: Klaar voor de start...

De weg flitst onder je door en je hoort alleen het suizen van je banden op het asfalt. Grote kans dat je op een racefiets zit!

Racen in een groep is heerlijk, maar alleen flink wat kilometers wegtrappen kan ook veel voldoening geven. Zeker als je fietscomputer aangeeft dat je gemiddelde snelheid weer wat hoger is dan de vorige keren. Een racefiets is dan ook gebouwd om zo veel mogelijk snelheid te maken - een leuke uitdaging voor jou als sportieve fietser.

Maar welke racefiets kies je? De criteria zijn een beetje dezelfde als bij de mountainbike: hoe gevorderd ben je, waar wil je gaan fietsen en hoeveel wil je ervoor uitgeven?

Een groot deel van de racefietsen heeft een licht aluminium frame. Wil je een lichter frame dan dat, dan kies je mogelijk voor carbon. Dit is niet alleen lichter, maar brengt ook je kracht beter over en geeft meer comfort tijdens het fietsen.

Daarnaast is er ook veel verschil in schakel- en remsystemen. De meest gebruikte merken hiervoor zijn Shimano en SRAM, die beide ook in vele varianten te krijgen zijn.

Naast handige zadeltassen, een goede fietshelm en fietsbril voor de veiligheid, is ook sportieve kleding van belang tijdens het comfortabel racen op de fiets. Zo stop je binnen no-time weer met piepende banden bij de finish!

Spreekt dit jou aan en wil je meer weten? Bekijk hier dan ons aanbod racefietsen.

Familiefietsen: Voor de multi-taskende ouders

Voor korte ritjes in de stad pak je natuurlijk de fiets. Maar hoe doe je dat als je twee kleine kinderen hebt en ook nog boodschappen wilt halen? Toch maar met de auto?

Nee hoor! Daarvoor zijn namelijk de familiefietsen ontwikkeld. Vroeger heette dit een moederfiets, maar vaders gaan er net zo graag mee op pad.

Een familiefiets is ruimer dan een gewone stadsfiets. De onderbuis is namelijk wat langer, waardoor er meer ruimte achter het stuur komt. Je kunt dan een kinderzitje aan je stuur bevestigen zonder met je eigen knieën in de knel te komen. Daar is over nagedacht!

De familiefiets is daarnaast stevig gebouwd om al dat extra gewicht goed te kunnen dragen. Vaak is de familiefiets dan ook uitgerust met een stevige dubbele standaard, zodat de fiets niet omvalt als je je kinderen erin zet. En kan je wel wat extra ondersteuning gebruiken om al dat extra gewicht mee te torsen? Probeer dan eens de elektrische familiefiets.

Voor alle multi-taskende ouders die het beste voor hebben met kun kinderen en het milieu, adviseren wij zeker de fijne familiefiets.

Zie onderstaande modellen voor kwalitatieve familiefietsen





























































Compacte fietsen: Waar de reis je ook brengen mag

De ideale fiets die geschikt is voor kleinere, compacte ruimtes - mooi meegenomen, toch? Compacte fietsen zijn hierdoor ideaal voor veranderende situaties, vakanties of andere tripjes waar flexibiliteit van pas komt. Zo passen jij én je fiets het ene moment in een drukke trein, en fiets je het andere moment vrijuit in de buitenlucht rond.

Sommige compacte fietsen zijn zelfs op te vouwen tot nog een kleinere vorm om met je mee te dragen, terwijl andere compacte fietsen zijn voorzien van een elektrische motor en je fietstochten enorm verlichten.

En als je dacht dat het niet beter kon: er zijn zelfs elektrische compacte fietsen die ook nog eens ingeklapt kunnen worden! Neem het D-wiz M7b model van Sparta bijvoorbeeld.

Sluit een veranderlijke reis of een andere soortgelijke situatie op jou aan? Of verplaats jij je simpelweg liever fietsend dan wandelend? Dan is de compacte fiets écht iets voor jou!

Transportfietsen: Niets blijft achter

De transportfiets is een fiets met lokale geschiedenis: oorspronkelijk ontworpen in Nederland aan het begin van de 20e eeuw, is dit type fiets inmiddels wereldwijd populair geworden vanwege hun unieke eigenschappen en esthetische aantrekkingskracht.

De naam zegt het al: een transportfiets is perfect om veel bagage mee te 'transporteren'. Op de voor- en achter bagagedrager monteer je eenvoudig een groot, stevig fietskrat of mooie mand.


Zo neem al je tassen vol met spullen dus veilig mee op de transportfiets en blijft er niets thuis achter! 


En? Welke fiets past bij jou?

De toegankelijke stadsfiets, de e-bike met keuze uit verschillende motoren en acculocaties, de tijd-efficiënte speed pedelec, een sportfiets zoals de trekking- of toerfiets, een handige compacte fiets of transport fiets... En voor de sportievelingen onder ons: je droom-mountainbike of racefiets? Er is keuze genoeg!

Met welke fiets zoek jij de mooiste uitzichten mee op?

Meer informatie of advies op maat?
De vakmannen van Bike Totaal helpen je graag.