Welk fietsslot moet ik kopen?
Met zoveel fietssloten en beveiligingsniveaus kan het een hele opgave zijn om het juiste slot te kiezen voor jouw fiets. Daarom helpen we je graag op weg. Naast het type fietsslot adviseren we je welk fietsslot het meest geschikt is voor je fiets en e-bike, welk fietsslot je nodig hebt voor je fietsverzekering en vertellen we je meer over ART sloten en de verschillende beveiligingsniveaus.
Type fietssloten
Het laatste wat je wil als je terugkomt van een middagje in de stad is een doorgeknipt slot en een missende fiets. Daarom is het aan te raden om naast een ringslot (die meestal al standaard met je fiets komt), een tweede - of zelfs derde - slot van goede kwaliteit te gebruiken. Hiervoor heb je een slot nodig dat niet zomaar los te maken of door te knippen is. Kettingsloten worden doorgaans als de veiligste sloten gezien, maar ook beugelsloten bieden goede beveiliging.
Je kunt kiezen uit:
Kabelsloten: Dit zijn flexibele sloten die bestaan uit een sterke kabel omhuld met een beschermende laag. Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk mee te nemen. Hoewel ze een basisniveau van beveiliging bieden, zijn ze het meest geschikt voor gebruik in laagrisico-omgevingen. Staat je fiets op een plek waar niet veel mensen langskomen? En is je fiets al wat ouder? Dan is een kabelslot voldoende.
Kettingsloten: Dit zijn sterke sloten die bestaan uit een geharde stalen ketting. Ze bieden meer beveiliging dan kabelsloten en zijn moeilijker door te knippen. Kies voor een kettingslot met dikke schakels en een stevig hangslot voor optimale bescherming. Deze sloten worden over het algemeen beschouwd als de veiligste sloten. Heb je een dure fiets of e-bike? Ga dan voor een kettingslot voor optimale bescherming.
Beugelsloten: Ook bekend als U-sloten, zijn dit robuuste sloten in de vorm van een U. Ze zijn gemaakt van gehard staal en bieden een hoog niveau van beveiliging. Beugelsloten zijn sterk en bestand tegen verschillende kraakmethoden. Een nadeel van een beugelslot is dat ze niet erg lang zijn. Wil je je fiets aan een stalling vastzetten? Dan is een kettingslot meer geschikt.
Ringsloten: Dit zijn sloten die aan het frame van de fiets bevestigd worden. Veel fietsen worden standaard geleverd met een ringslot. Ze zijn voornamelijk bedoeld als preventieve maatregel en bieden een basisbeveiliging. Ringsloten kunnen worden gecombineerd met een aanvullend slot, zoals een kettingslot, voor extra bescherming.
Insteekkettingen: Een insteekketting bestaat uit een ketting met aan beide uiteinden een haak of een ring. Eén van de uiteinden wordt bevestigd aan het ringslot. Het andere uiteinde wordt door het frame en het voorwiel van de fiets geleid en vastgemaakt aan een object zoals een fietsenrek of een lantaarnpaal. Dit type slot wordt vaak aanbevolen voor fietsen met een gemiddeld tot hoog diefstalrisico. Denk aan e-bikes, duurdere fietsen of elektrische bakfietsen.
Vouwsloten: Een vouwslot is een compact en veilig slot, gemaakt van schakels die je gemakkelijk kan inklappen of opvouwen. Voor extra veiligheid gebruik je het vouwslot om je fiets aan een object vast te zetten. Omdat vouwsloten niet zo zwaar zijn, neem je ze tijdens je rit met gemak mee in je fietstas of rugzak. Ze bieden weerstand tegen knippen, zagen en andere inbraakpogingen. Neem je je fiets (en dus je slot) overal mee naartoe? Dan is een vouwslot geschikt voor jou. Heb je liever een nóg hogere beveiliging? Ga dan voor een kettingslot.
Zo, nu weet je welk type fietsslot geschikt is voor jouw fiets. Klik hierboven op de verschillende sloten om ze te bekijken. Heb je een fietsverzekering? Kies dan voor een slot met het ART-keurmerk. Je herkent deze sloten door de tekst 'ART keurmerk' in de beschrijving van het slot. Meer over dit keurmerk lees je verder op deze pagina. Heb je geen fietsverzekering, maar wil je je fiets wel extra veilig stallen? Kijk dan naar de verschillende beveiligingsniveaus. Meer over de beveiligingsniveaus van sloten van AXA en Abus lees je hier: Beveiligingsniveaus sloten.
AXA sloten
Abus sloten
ART sloten
Welk fietsslot voor de verzekering?
Heb je een fietsverzekering? Veel verzekeraars eisen dat je je fiets op slot zet met een goedgekeurd ART-slot. ART sloten zijn sloten die zijn goedgekeurd door Stichting ART. ART keurt alle sloten en voorziet de goedgekeurde sloten van het ART-keurmerk. Sloten met dit keurmerk zijn uitgebreid getest en gecontroleerd en worden door fabrikanten gezien als de meest veilige sloten in Europa. Zo weet je zeker dat je een slot koopt dat aan de gestelde eisen en voorwaarden voldoet. Wil je een door de verzekering goedgekeurd fietsslot hebben, koop dan een ART-keurmerkslot met minimaal twee sterren: ART-2. Bekijk de polisvoorwaarden van jouw fietsverzekering goed voordat je een fietsslot aanschaft. Heb je geen fietsverzekering, maar wil je de beveiliging van je fiets of e-bike verbeteren? Schaf dan een tweede slot aan met bijvoorbeeld minimaal een ART-2- of een ART-3-, ART-4- of zelfs ART-5-keurmerk. Fietssloten met het ART-keurmerk herken je door het ART-logo en het aantal sterren dat is afgebeeld.
Als je een ART-slot hebt gekocht, is het belangrijk om de aankoopbon zorgvuldig te bewaren. In geval van diefstal van je fiets, scooter of motor, kun je hiermee aantonen dat je voertuig goed vergrendeld was. Het is tevens noodzakelijk om zowel de originele sleutels van het ART-slot als de reservesleutel te kunnen overleggen. De sleutel die gebruikt is en dus duidelijke sporen van gebruik vertoont, moet ook beschikbaar zijn. Deze maatregelen zijn van essentieel belang om je aanspraak op eventuele verzekeringen te ondersteunen en de beveiligingsstatus van je voertuig te bevestigen.
Welk fietsslot voor een elektrische fiets?
Elektrische fietsen zijn vaak van hogere waarde dan gewone fietsen. Voor een elektrische fiets is het advies daarom om twee sloten te gebruiken, waarvan één kettingslot. Hiermee zet je je e-bike gemakkelijk aan een paal of hek. Alle fietssloten met een ART-2 keurmerk en hoger voldoen voor zowel je e-bike als je gewone fiets. Heb je je e-bike verzekerd? Lees dan goed de polisvoorwaarden van je verzekering voordat je een slot aanschaft. De meeste verzekeraars houden een ART-2 keurmerk aan, maar er zijn uitzonderingen.
Waar kun je een fietsslot of ART slot kopen?
Fietssloten met het ART-keurmerk herken je door de tekst 'ART keurmerk' in de beschrijving van het slot. Als je nog twijfelt kun je je altijd laten adviseren door de specialisten in een van de 140 winkels. Weet je het al? Bestel je nieuwe fietsslot eenvoudig online, haal 'm op in de winkel of laat je bestelling gratis (vanaf 50,-) thuisbezorgen. En is je fietsslot op voorraad? Op werkdagen voor 17:00 besteld is morgen al in huis!