Bike Totaal Steven Koelewijn Spakenburg Over ons

Bike Totaal Steven Koelewijn Spakenburg

 
Klik hier voor alle openingstijden
Ultiem fietsplezier door middel van optimale service, kwaliteit en vakmanschap. Dat staat bij ons voorop!

Trots dat de winkel aan de Zuidwenk ‘de warme, dorpse sfeer’, ondanks de uitbreidingen, heeft weten te behouden!

15 mei 2021

Het familiebedrijf Bike Totaal Steven Koelewijn is een product van de Grote Depressie uit de vorige eeuw. Oprichter Steven Koelewijn senior ‘schoolde’ zich om van visser tot fietsenmaker.

In de crisisjaren ’30 greep wijlen Steven Koelewijn senior zijn kans. Hij was visser op een botter. De visserij liep echter terug na de komst van de Afsluitdijk in 1932. Koelewijn verruilde de zee voor de Amersfoortse fietsenfabriek Eijsink. Maar daar kreeg hij vanwege de economische crisis zijn congé. ,,Mijn opa leerde daar wel het vak van fietsenmaker,” zegt kleinzoon en directeur Larry Koelewijn.

In 1937 repareerde Steven Koelewijn als 26-jarige kerel fietsen en elektronica in een schuurtje aan de Weikamp. De ex-visser verkocht ook fietsen. Hij kon zijn toko in oorlogstijd draaiende houden. Hij had ook klanten die hij liever buiten de deur had gehouden. Duitse soldaten confisqueerden fietsen en als ze problemen hadden met hun tweewieler kwamen ze naar de Weikamp. ,,Hij had geen keus,” zegt Larry. ,,Mijn opa heeft een keer moeten rennen voor zijn leven, omdat een aantal Duitsers dachten dat –ie Joods was.”

Het kwam nooit meer goed tussen ‘opa’ en het Duitse volk. In 1974 nam Steven Koelewijn junior de inmiddels verhuisde fietsenzaak over aan de Hoekstraat. Op een zondag stonden twee Duitse toeristen met fietspech aan de deur. ‘Opa’ was pislink. ,,Mijn vader wilde ze uit de brand helpen. Mijn grootvader wilde dat niet, en dat had niets te maken met de wekelijkse rustdag,” stelt Larry.

Steven Koelewijn junior had een ‘vooruitziende blik.’ ,,Mijn vader besefte dat mensen in de toekomst een fiets kwamen kopen mét de auto. Parkeergelegenheid hadden we nodig én een grotere winkel.” Koelewijn junior kreeg na wat gesteggel met de gemeente een vergunning om zijn fietsenwinkel te verhuizen naar industrieterrein de Zuidwenk. Aldus geschiedde in 1993. Dáár groeide het familiebedrijf al snel uit zijn voegen. In 2001 verhuisde Koelewijn opnieuw nu naar een pand van 2000 vierkante meter. Spakenburgers zijn klaarblijkelijk een fietsgraag volk? Larry countert de vraag terug door te stellen dat de helft van zijn klanten uit de regio komt. ,,De gemiddelde Spakenburger ruilt sneller, zeg binnen drie jaar, zijn fiets in voor een nieuwe tweewieler.”

Larry, een rasechte Spakenburger, is trots dat de winkel aan de Zuidwenk ‘de warme, dorpse sfeer’, ondanks de uitbreidingen, heeft weten te behouden. ,,Aan de Hoekstraat kwamen klanten soms alleen een kop koffie drinken. Dat gebeurt nu nog steeds.”

Bovenstaande is deels ontleend aan een artikel geschreven door Sjaak van de Groep voor het Algemeen Dagblad.

Baarn

Meer informatie over onze vestiging in Baarn

Amersfoort

Meer informatie over onze vestiging in Amersfoort

Spakenburg

Meer informatie over onze vestiging in Spakenburg